Yggdrasil: a világfa

 

Bíró Szabolcs Ragnarökben van hosszabb utalás a világfára (203.-204. oldalon), amit a skandinávok Yggdrasil néven neveztek.

Az Yggdrasil vagy Yggdraszill a germán és skandináv mitológia kőris világfája, melynek koronáját felhők fedik, gyökerei pedig egészen az alvilágig nyúlnak. A fa maga Midgard közepén nőtt keresztül, három gyökere három irányba ered, Niflheim, Jotunheim és Midgard felé. Gyökereinél három forrás fakad: a Hvergelmir, valamint Mimir és Urd forrása. A fa tetején egy aranykakas, (Gullinkambi) ül, más változatokban Vidofnir nevű, mely figyelmezteti az isteneket az óriások támadására. Törzsén a Ratatosk (Fentfogú) nevű mókus szaladgál fel s alá és viszi a híreket a Hræsvelg (Hullafaló) nevű sas és Nidhogg sárkány között.

Az Eddában így írják le:

Három gyökér gyürkőzik
három irányba
Yggdraszill kőrise alól:
egyik Hél honára dől,
másik a déróriásokéra,
harmadik az emberfiakra.

Fentfogú, a mókus
fel-le futkos, iramlik
Yggdraszill kőrisfáján;
kihallja fentről
a sas kiáltozását,
közli Nídhögg-gel odalent.

Az Yggdrasil folyamatos támadásoknak van kitéve: gyökereit a Nidhogg sárkány és más férgek rágják. Négy szarvas: Durathror, Duneyr, Dvalin, és Dainn, valamint egy Heidrun nevű kecske a lombját és hajtásait legelik.

Idézet az Edda mitologikus énekből:

Négy szorgos szarvas
nyújtott nyakkal
farügyeket fal:
Dám és Deli,
Délceg és Dalia.

A kőris tövében
több féreg tanyázik,
mint a tudatlan majmok hinnék:
Házrontó és Méreglob,
Lopó és Lihegő,
mind Lágyfattyas fiai,
Fujtató és Fertelmes,
egyre-másra emésztik
a fa eleven hajtásait.

wikipedia

****

Yggdrasil a világfa, az élet fája. Így nevezték azt a hatalmas kőrisfát, amely úgymond összekötötte a kilenc világot – az Ászokét, a Vánokét, a (fagy)óriásokét, a tűzóriásokét, a törpökét, a halottak világát, a sötét és világos elfekét, és nem utolsó sorban a miénket, az emberek világát. De nézzük kicsit bővebben…

Yggdrasil, a Világfa. Összeköti az eget a földdel, és megannyi titkot rejt. A mongolok szerint, a Világfa csak egy karó, és az istenek arra használják, hogy hozzákössék a lovaikat. A jakutok szerint a Fa a Föld arany köldökén emelkedik, és tövében születtek meg az első emberek. A tanguzok azt mondják, hogy a még meg nem született gyerekek lelkei időznek az ágai között kismadár formájában. A törökök úgy vélik, hogy a Világfa egymillió levele egy-egy ember életét szimbolizálja, és ha a levél lehull, az ember meghal. Odin is az Yggdrasilon függött kilenc napig, hogy megtudhassa a rúnák titkait… Az Yggdrasil, kilenc világot köt össze, amelyeket elhelyezkedésük szerint három részre oszthatunk.

Felsőbb Szintek (Yggdrasil Ágai):

Asgard

Az univerzum közepén egy hegyen, magasan a emberek világa felett található az Ász istenek világa. Itt él a legtöbb isten, például Odin, a Mindenek Atyja, Thor, a Mennydörgés Istene és Tyr, az igazság és a háború istene. Odin csarnoka, a Valhalla (jobb felső kép), is itt helyezkedik el, amelynek a legendák szerint, 540 ajtaja van. Főkapuját Valgrindnek nevezik. Az elesett bátor harcosok (einherjarok) egy része is ide kerül, hogy minden egyes napon itt lakmározzanak Odinnal és harcoljanak a többiekkel addig, amíg el nem jön a Ragnarok ideje. Ászgárdba csak az tud eljutni, akinek a szíve tiszta és a célja nemes. Az ideutazónak meg kell keresnie az idevezető szivárványhidat, a Bifrostot, de mielőtt még belépne valaki, azelőtt át kell jutnia Heimdallon, a híd őrzőjén.

Vanheim

Az isteneknek két csoportja volt, az Ászok és a Vánok. A két csoport, folyamatosan versengett egymással. Úgy tartják, hogy a Vánok régebb óta léteztek, mint az Ászok, így öregebbek is náluk. A tengerhez közel, termékeny mezőkön éltek. Itt található Noatun, Njörd otthona is. Úgy ismerték őket, mint békeszerető isteneket, akik az életet és a boldogságot többre tartották a nyers erőnél. Szimbólumuk a (vető)mag. Vanheim vezetői Freyr és Freyja akik ikertestvérek és házasok is. Legendák hírlenek arról, hogy a Vánok képesek voltak akár a jövőbe is látni.

Alfheim

Yggdrasil utolsó ága, Alfheimbe vezet, ahol a Fényes Elfek éltek. Nem sokat tudunk róluk, és csak kevés történet maradt fent róluk. Freyr otthonaként tartják számon.

Közép Szintek (Yggdrasil Törzse)

Midgard

Az emberek világa amit az istenek, mint védelmi erődítményt építettek fel a világ közepére, hogy megvédjék magukat az óriásokkal szemben. Egy óriási óceán veszi körül Midgardot, amelyben egy hatalmas kígyó is lakik, akit Midgardsormrnak (Világkígyónak) neveznek. Úgy ábrázolják, mint aki a világ köré tekeredve a saját farkába harap. Hasonlít az Ourobos jelképhez is. A legendák szerint Midgard, Ymir húsából, a tenger pedig a véréből keletkezett. A Ragnarok idején, az emberek világában, Vígrid mezején zajlik majd az utolsó harc minden lény és isten között.

Jötunheim

Az óriások világa, amely Midgard, hatalmas területének nyugati oldalán fekszik. Főleg kő- és fagyóriások lakhelye. Jötunheimet és Ászgárdot az Ífingr nevezetű folyó választja el egymástól, amelyről azt beszélik, hogy soha nem fagy be. Mimir bölcsességkútjának is itt, Jötunheim mélységében, egészen az Yggdrasil gyökerénél található. Thrym a fagyóriások rettegett uralkodója. Jötunheim központjában egy erődítmény áll, Utgard, amely Utgard-Loki vezetése alatt áll. Más erődítmények is találhatók itt, köztük Menglad otthona, Gastropnir, és Thiazi lakhelye, Thyrmheim.

Svartalheim

A sötét elfek világa, Midgardtól keletre található, a tengeren túl. Többen a törpök világát is idesorolják.

Nidavellir


A törpök világa. Kevés információ áll rendelkezésre erről a világról, de maguk a törpök rengeteg mágikus tárgyat készítettek, amelyek nagy fontossággal bírnak a mitológiában. Ilyen volt a Mjölnir, Thor kalapácsa, a Brisingamen, Freyja nyaklánca, és a Gleipnir is, a törhetetlen lánc, amellyel Fenrirt kötözték meg.

Alsó Szintek (Yggdrasil Gyökere)

Niflheim / Helheim

„A köd otthona”, Yggdrasil legalsó gyökerénél helyezkedik el, ahol állandó fagy és éjszaka uralkodik. Niflheimben, a halottak birodalmában található Helheim és Hvergelmir kútja. Niflheim legmélyén egy Nastrod nevű helyen egy sárkány, Nidhogg a holttestekből lakmározik, valamint az Yggdrasil gyökerét rágja. A Ragnarok után egy csarnok lesz itt a gyilkosok, esküszegők és a hűtlenek számára. A legendák szerint, azok az emberek kerülnek ide, akiket nem választanak ki a Valkűrök, hogy a Valhallába vigyék őket. Nem minden embernek rossz Niflheimben. Amikor meghal valaki egy csarnokon keresztül Hél elé kell mennie. Ha az ember nem tett semmi rosszat, bársony szőnyegen lépkedhet és friss tavaszias levegőt szívhat egy gyönyörű virágokkal díszített folyosón. Ha viszont valami bűnt követett el, akkor mérgezett levegőt kell beszívnia és savas folyadék veszi körül útja során. Mikor a holtak úrnőjéhez ér, akkor ő dönt majd a megboldogult további sorsáról, hogy mit is érdemel. Niflheim, egyike a teremtő világoknak, de erről a Teremtés történetében olvashatsz bővebben.

Muspellheim

A tűz birodalma, amelyet Muspellként is emlegetnek. Itt élnek a tűzóriások, és a vezetőjük Sutr is, aki a világvégén a lángoló kardjával felégeti az Yggdrasilt, és így elpusztítja az összes világot. Felesége, Sinmore, akiről a nevén kívül mást nem lehet tudni. Muspellheim ugyancsak egyike a teremtő világoknak, amiről a Teremtés történetében olvashatsz bővebben.

skandinav-mitologia.hu